Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πρώτο Συνέδριο Ελληνικών Νέων Επιχειρήσεων

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας η πρωτοβουλία One Hundred Start Ups του ΕΣΥΝΕ διοργανώνει το Πρώτο Συνέδριο Ελληνικών Νέων Επιχειρήσεων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Σκοπός του συνεδρίου είναι αφενός να αναδείξει τα πετυχημένα παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς έντασης γνώσης και εξωστρέφειας, αφετέρου να μελετήσει σε βάθος τις αιτίες που καθιστούν τα παραδείγματα αυτά την εξαίρεση παρά τον κανόνα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν οι ακόλουθες ανοιχτές συζητήσεις:

  • Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύσσει τη δημιουργικότητα των νέων και προωθεί το επιχειρείν.
  • Στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα των νέων με διάθεση κεφαλαίων υψηλού ρίσκου: Venture capital και business angels στην Ελλάδα
  • Αναπτύσσοντας την ενδοεπιχειρησιακή επιχειρηματικότητα στον Ελληνικό δημόσιο τομέα. Ρεαλιστικός στόχος ή επιστημονική φαντασία;
  • Προωθώντας την εξωστρέφεια των νέων επιχειρήσεων σαν προϋπόθεση της επιβίωσής τους
  • Επιχειρηματικότητα στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας: Υπάρχει πεδίο για τις νεανικές επιχειρήσεις;
  • Αναπτύσσοντας μια εθνική στρατηγική για την επιχειρηματικότητα.
Κάθε ανοιχτή συζήτηση θα περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας νέας επιχείρησης με χαρακτηριστικά έντασης γνώσης και εξωστρέφειας και την τοποθέτηση του κεντρικού εισηγητή του θέματος ενώ θα ακολουθείται από ανοιχτη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των παρεβρισκομένων.

Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να εγγραφούν στο ιστολόγιο αυτό και να στείλουν email στο info@esyne.gr για την εγγραφή τους στο συνέδριο.

4 σχόλια:

  1. Παρακαλώ βιντεοσκοπήστε/αναμεταδόστε τις ομιλίες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο του δανεισμού. Πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος από εξαγωγές ο οποίος να φορολογηθεί δίκαια για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

    Είναι όμως σαφές πως υπάρχει πλήθος ριζικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

    Ας ελπίσουμε στο Συνέδριο να ειπωθούν τα πράγματα ως έχουν, χωρίς περιστροφές. Κυβέρνηση, ακαδημαϊκή κοινότητα και επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ σημαντική η ανάγκη συζήτησης της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να υποβοηθά την επιχειρηματικότητα των νέων. Η αλλαγή αυτή κουλτούρας είναι αναγκαία ώστε το επιχειρείν να αποτελεί ορατή επιλογή για ένα σημαντικό τμήμα των νέων, από μια μικρή μειοψηφία που είναι σήμερα.

    Επίσης σημαντική η υπογράμμιση της εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων, που και εφικτή είναι και αναγκαία για τη βιωσιμότητα των περισσοτέρων από αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι, νομίζω, μεγάλη ανάγκη να αποκτήσουμε σφαιρική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε:

    - Start-ups
    - Μεγάλες επιχειρήσεις
    - Ακαδημαϊκή κοινότητα
    - Επενδυτές
    - Πολιτικούς
    - Κυβέρνηση

    ...γύρω από ένα τραπέζι ώστε να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά. Να δούμε τι έχει πάει στραβά, τι στρεβλώνει και τι εμποδίζει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Να δούμε πως μπορούμε να την αναπτύξουμε, για το καλό όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή